
Indexatie is zeer welkom
Gezien de hoge inflatie, is een indexatie van de pensioenen natuurlijk zeer welkom. Zo is de indexatie per 1 januari 2023 maar liefst 9,93%. Dat is best wat, maar het is geen volledige indexatie. Hoe zit dat en wat merk je van deze indexatie?

Sinds de financiële crisis in 2008 zijn de reserves van Pensioenfonds TNO nog niet voldoende aangegroeid. Daardoor zijn de pensioenen de afgelopen jaren veelal niet of zeer beperkt geïndexeerd. Zo was de indexatie in 2020 en 2021 0%. Afgelopen jaar konden we indexeren en nu dus ook. Dat is zeer welkom en wie weet kunnen we later in het jaar zelfs alsnog een volledige indexatie toekennen, want mogelijk wordt de tijdelijke versoepelingsmaatregel voor de indexatieregels vanuit de overheid verlengd. Maar zover is het nu nog niet.
Cijfers, wettelijke regels en evenwichtige afweging
Om de indexatie goed uit te kunnen leggen, komen er wat cijfers voorbij. Daar kunnen we niet omheen. Verder is het vaststellen van de indexatie aan allerlei regels is gebonden. Terecht, want als de pensioenen geïndexeerd kunnen worden, dan moet je daar niet een paar jaar later op terugkomen waardoor je ineens minder krijgt. Zo moet de financiële situatie van het Pensioenfonds gezond genoeg zijn. Om te mogen indexeren, gelden daarom wettelijke regels. Tegelijkertijd moet de indexatie dus ook in de toekomst betaalbaar zijn. Voor de indexatie wordt daarom gekeken naar de toekomstbestendigheidsindex. Vervolgens stelt het bestuur vast hoe hoog de indexatie is ofwel hoeveel je pensioen meestijgt met de stijging van de prijzen. Per 1 januari 2023 is dat 9,93%. Dat geldt voor iedereen. Hoe eerlijk is dat?
Helaas geen volledige indexatie en dit is waarom
De prijsstijging was afgelopen jaar 16,93% (CPI afgeleid oktober – oktober). Het bestuur van Pensioenfonds TNO heeft een indexatie van 9,93% toegekend. Dat betekent dat je pensioen niet volledig meegroeit met de prijsstijging. Weliswaar stond de beleidsdekkingsgraad aan het eind van 2022 op 130,0%, maar de indexatie moet ook toekomstbestendig zijn. Voor deze toekomstbestendigheidsindex moet de beleidsdekkingsgraad nog hoger zijn, te weten 144%.
Wat merk je van deze indexatie?
Als je al met pensioen bent, dan wordt je pensioenuitkering per 1 januari 2023 hoger. Dat gaat dan met terugwerkende kracht vanaf 1 maart. Je krijgt in maart dus een verhoging van je pensioen met een nabetaling. Na die verrekening in maart zie je in april dat je pensioen hoger is dan in februari.
Als je nog niet met pensioen bent, dan wordt je totaal opgebouwde pensioen per 31 december 2022 verhoogd met 9,93%. Dus stel je hebt 10.000 euro aan ouderdomspensioen opgebouwd aan het eind van 2022. Dat bedrag wordt dan verhoogd: 10.000 + 993 = 10.993 euro. Vervolgens komt daar weer de pensioenopbouw van 2023 bij. Als je in de loop van het jaar je pensioenoverzicht ontvangt met de cijfers van 2022 zie je dat.
Wellicht fijn om te weten: we gaan het peilmoment van je overzicht veranderen van 31 december 2022 naar 1 januari 2023, zodat de indexatie gelijk zichtbaar is in de cijfers.
Wat kunnen we doen voor een volledige indexatie?
Eigenlijk niet veel. We kunnen het helaas niet rooskleuriger voordoen dan het is. Ook een aanpassing van de beleggingsstrategie is geen oplossing. Dat betekent dat we hogere risico’s zouden moeten nemen met beleggen en dat vinden we niet wenselijk. De kans bestaat dat je met hogere risico’s een hoger pensioen kunt krijgen, maar de kans op korten neemt ook toe. Je moet dan pensioen inleveren; dat willen we niet. De mogelijkheden zijn dus zeer beperkt. We willen een pensioen dat zijn waarde behoudt tegen redelijke kosten en met een acceptabel risico.
We verwachten dat we de komende jaren je pensioen ook niet volledig kunnen indexeren. Daar zijn we realistisch in. De beleidsdekkingsgraad (het gemiddelde van 12 maanden) moet dan hoger zijn dan 144%. Maar weet dat onze ambitie is om je pensioen mee te laten groeien met de stijging van de prijzen, zodat je een waardevast pensioen hebt. Daarvoor doen we ons uiterste best.
Misschien…
Het zou nog kunnen dat we met terugwerkende kracht alsnog een volledige indexatie toe kunnen kennen. De minister heeft in december 2022 namelijk aangekondigd om de indexatie-AMvB te verlengen tot de ingangsdatum van het nieuwe pensioenstelsel. Als de exacte inhoud van de AMvB in de loop van het tweede kwartaal bekend is, zal het bestuur uiteraard heroverwegen of een aanvullende indexatie wenselijk is.
Het effect van de indexatie in onze cijfers
De pensioenen en pensioenopbouw zijn met ingang van 1 januari verhoogd met 9,93% en dat is te zien in onze cijfers. Door de indexatie moeten we meer geld in kas hebben om aan onze pensioenverplichtingen in de toekomst te kunnen voldoen. Onze financiële positie is in januari dus achteruit gegaan. Dat was geen verrassing. Lees er meer over in het nieuwsbericht.