
Groene stappen
Vorig jaar hebben we jou gevraagd wat jij belangrijk vindt als het gaat om duurzaamheid bij het Pensioenfonds. Met de resultaten van dat onderzoek zijn we aan de slag gegaan.
Hans Groenewegen, senior vermogensbeheerder van Pensioenfonds TNO, vertelt over de groene stappen die Pensioenfonds TNO recent heeft gezet en waaraan momenteel wordt gewerkt. De ‘SFDR’ is een term die daarbij ook aan bod komt, want vanuit Europa gelden specifieke verplichtingen voor de financiële sector.
Wat is een recent bereikt resultaat?
“Een resultaat dat Pensioenfonds TNO recent heeft bereikt is dat er heel gericht belegd wordt in obligaties – ook wel ‘bonds’ - die gericht zijn op het oplossen van maatschappelijke vraagstukken, waaronder vraagstukken over het klimaat. Zo hebben we eind december onze managers van Europese bedrijfsobligaties de opdracht gegeven om structureel te gaan beleggen in impact bonds. Impact bonds is een verzamelnaam voor Green bonds, Social bonds en Sustainable (linked) bonds; ook wel bekend als GSS-bonds. De vervolgstap is dat we nu ook GSS-bonds gaan toevoegen aan de beleggingsportefeuille die belegt in langlopende staatsobligaties. Met deze bonds zetten we flinke stappen in het verduurzamen van onze beleggingsportefeuille. Dit sluit ook goed aan op de wensen vanuit het onderzoek.”
Waar wordt op dit moment aan gewerkt?
“Momenteel zijn we bezig met de selectie van een aandelenfonds voor ontwikkelde markten dat belegt overeenkomstig de Europese Paris-Aligned Benchmark (afgekort PAB). Hierin komen klimaat en energie, twee punten uit het onderzoek, ook sterk naar voren. Deze benchmark is geïntroduceerd als hulpmiddel voor de transitie naar een koolstofarme economie, zoals dat is vastgelegd in het Klimaatakkoord van Parijs. Concreet houdt dat in: het 1,5°C-scenario in 2050 en een verlaging van de CO2-uitstoot met minstens 50% en een verlaging van minimaal 7% op jaarbasis in de jaren daaropvolgend. Ik verwacht dat we rond de zomer daaraan voldoen.”
“Ook zijn we op zoek naar een adviseur die het bestuursbureau verder gaat ondersteunen op ESG-gebied. Op die manier kunnen we duurzaamheid nog meer focus geven in ons beleid.”
“Maar misschien wel de meeste aandacht gaat uit naar de SFDR-wetgeving. De SFDR, Sustainable Finance Disclosure Regulation, is een Europese verordening die in 2021 van kracht is geworden. Het houdt in dat financiële instellingen – en wij als pensioenfonds vallen daar ook onder - informatie moeten verschaffen over het duurzaamheidsbeleid en de uitvoering daarvan. Het doel is dat we transparant zijn over hoe duurzaam we zijn. Bovendien stimuleert het extra stappen in maatschappelijk verantwoord beleggen. Een goede zaak natuurlijk, maar het is ook best een uitdaging omdat de wetgeving voor alle pensioenfondsen nieuw is, vooral de verplichte rapportages die daarbij komen kijken. Daar gaat veel werk en afstemming met andere pensioenfondsen inzitten.”
"Het doel is dat we transparant zijn over hoe duurzaam we zijn."
Het Pensioenfonds en het uitsluiten van wapens: hoe zit dat? Geeft dat een dilemma omdat TNO merkt dat defensie belangrijker is dan ooit?
“Door de situatie in Oekraïne en de oorlog van Rusland is defensie belangrijker dan ooit ervoor. TNO merkt dat ook als het gaat om defensieonderzoek. Defensieonderzoek is inderdaad een belangrijke tak voor sponsor TNO. Militairen hebben moderne beschermingsmiddelen, munitie en wapens nodig om hun missies doeltreffend uit te voeren. TNO is al meer dan 75 jaar toonaangevend op het gebied van innoverende Research en development-activiteiten op dit terrein. Als pensioenfonds hebben wij een duidelijk en transparant beleid als het gaat om wapens. Controversiële wapens sluiten wij uit in al die beleggingsmandaten waarbij de holdings op onze naam staan. Daar willen wij überhaupt niet in beleggen, ook niet slechts een klein beetje.”
“Daarnaast is er nog meer. Je ziet bijvoorbeeld ook dat de oorlog invloed heeft op onze beleggingsportefeuille. En terecht natuurlijk. Het pensioenfonds hanteert sanctiewetgeving voor wat betreft de uitsluiting van landen, en meer specifiek, de staatsobligaties uitgegeven door landen waarvoor de EU en de Verenigde Naties sancties hebben opgelegd. Dat betekent dat we niet meer beleggen in staatsobligaties van Rusland en Wit-Rusland. Daarnaast hebben we beleggingen in Russische en Wit-Russische bedrijven van de hand gedaan vanwege schending van de mensenrechten.”
Nieuw op de site zijn de duurzaamheidspagina’s en informatie over het beloningsbeleid: hoe zit dat?
“Onderdeel van de Europese SFDR wetgeving zijn de speciale duurzaamheidspagina’s die we hebben toegevoegd aan onze site. Het is een verzamelplek van alle wettelijke informatie vanuit de SFDR. Als je kijkt bij ‘De regeling’, zie je telkens een link naar die pagina’s in de rechterkantlijn. Een van de aspecten gaat over het beloningsbeleid. Je leest daar wat het beloningsbeleid is en de wijze waarop dat spoort met de integratie van duurzaamheidsrisico’s. We bedoelen hiermee dat de beloning van medewerkers van het bestuursbureau niet afhankelijk moet zijn van de stappen die we nemen om duurzaamheidsrisico’s te verminderen. Het bestuur van het Pensioenfonds vindt het geven van een beloningsprikkel om de beleggingsportefeuille te verduurzamen verkeerd en het strookt niet met de ambitie van het Pensioenfonds, en die van sponsor TNO, om organisch te verduurzamen.”
Wil je meer weten?
Er is nog veel meer te doen op duurzaamheidsvlak. Niet voor niets zoeken we ook een adviseur die het bestuursbureau verder gaat ondersteunen op ESG-gebied. En wil je op de hoogte blijven? Houd dan het nieuws op de site in de gaten of lees de nieuwsmailings van Pensioenfonds TNO waarin ook altijd het een en ander te lezen is over de groene stappen die we zetten.
Zo werken we bijvoorbeeld aan een strategisch beleidsplan voor het bestuursbureau waarmee we langer vooruitkijken dan het jaarlijkse operationele ESG-plan. Binnenkort lees je daar dus meer over.