Eerlijk beleggen

Een update met 7 kritische vragen

Je weet misschien al dat Pensioenfonds TNO maatschappelijk verantwoord beleggen vanzelfsprekend vindt. Het is een van de belangrijke punten uit ons beleggingsbeleid. Maar hoe goed doen we het eigenlijk? Lees het hieronder en kijk ook wat ons antwoord is op 7 kritische vragen die jullie ons hebben gesteld.

Zo staan we ervoor

Ruim een jaar geleden hebben we een meerjarenplan vastgesteld voor ons ESG-beleid (Environment, Social en Governance). Dat hebben we gedaan om op de langere termijn het verschil te kunnen maken. We hebben in 2020 al goede stappen gezet. Zo is het pensioenfonds actief betrokken bij het opzetten van een ESG-rapportage door onze bewaarbank. Dit stelt ons in staat om gerichter de dialoog aan te gaan met onze vermogensbeheerders. Verder hebben we in 2020 een systeem opgezet om bedrijven uit te kunnen sluiten die feitelijk in handen zijn van landen die de mensenrechten schenden. Daarnaast sluiten we nu niet alleen bedrijven uit, die 5% of meer van hun omzet halen uit de productie van tabak, maar ook de bedrijven die 5% of meer van hun omzet halen uit de verkoop van tabak. Het aantal bedrijven dat sinds de opzet van het ESG-meerjarenplan is uitgesloten, is dus fors toegenomen. Eind 2019 waren dat 70 ondernemingen en eind 2020 circa 320. Op deze manier kunnen we steeds ‘eerlijker’ beleggen.

Impact investering

Vorig jaar zijn we bovendien gestart met de voorbereiding voor de impact investering. Het gaat dan om beleggingen in specifieke duurzame projecten. Op die manier willen wij een bijdrage leveren aan de oplossing van wereldwijde problemen, zoals armoede, ongelijkheid en klimaatverandering. Samen met sponsor TNO zijn we ook aan het kijken welke van de 17 Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties voor ons interessant zijn. Daar zullen vervolgens investeringsprojecten bij gezocht worden. Zodra bekend is wat de impact investeringen worden en welke SDG’s we willen nastreven, laten we dat uiteraard weten.

Risico’s maatschappelijk verantwoord beleggen

Pensioenfonds TNO heeft de visie dat duurzaam beleggen op de lange termijn bijdraagt aan een beter rendement. Op korte termijn is deze relatie niet altijd aanwezig of duidelijk zichtbaar. Bovendien kan door te kiezen voor duurzaamheid een belegging in waarde dalen. Transparantie daarover is belangrijk. Dat is ook de kern van de nieuwe SFDR-verordening die vanaf 10 maart 2021 ingaat. SFDR staat voor Sustainable Finance Disclosure Regulation. Voor ons betekent dat we ongunstige effecten van duurzaamheidsfactoren nog beter in kaart gaan brengen. Het is een waardevolle stap om bij de investeringsbeslissingen nog beter rekening te houden met ongunstige effecten op maatschappij en milieu.

Volg de ontwikkelingen

Elk kwartaal publiceren een update op de site. Dus wil je meer weten? Volg het nieuws met de ontwikkelingen rondom het ESG-beleid van Pensioenfonds TNO. Je leest daarin meer over het aantal bedrijven dat wij uitsluiten en je krijgt een overzicht van de stappen die wij afgelopen jaar hebben gezet. Wil je weten wat we nog meer willen doen? Bekijk het geactualiseerd meerjaren ESG-beleidsplan en de actiepunten voor 2021 bij Documenten.

Kritische vragen

Tijdens het webinar ‘Inkomen voor later’ zijn via de chat veel vragen aan Pensioenfonds TNO gesteld. Daar zaten kritische vragen bij over ons maatschappelijk verantwoord beleggingsbeleid. Daar zijn we blij mee, want dat geeft ook aan dat jullie betrokken zijn bij het onderwerp. Al die vragen hebben we persoonlijk beantwoord. Je vindt ze op de webinarpagina. Hieronder staan de 7 belangrijkste vragen.

1

­Zijn alle beleggingen van Pensioenfonds TNO duurzame of verantwoorde beleggingen? Wij beleggen wereldwijd in duizenden ondernemingen en vele landen. In aandelen en obligaties die zijn uitgegeven door bedrijven die controversiële activiteiten ontplooien wordt niet belegd. De 10 United Nations Global Compact Principles zijn hierbij leidend. Verder beleggen wij niet in staatsobligaties van landen die gesanctioneerd zijn door de Verenigde Staten of de EU. Daarnaast beleggen we niet in producenten en retailers van tabak. Het overzicht van al onze beleggingen staat op de pagina Documenten op onze website onder het kopje ‘Maatschappelijk Verantwoord Beleggen’. Nieuw in 2021 is dat we in kaart gaan brengen wat de (potentiële) negatieve risico’s van onze beleggingsportefeuille zijn voor maatschappij en milieu. Dit is in lijn met het IMVB-convenant Pensioenfondsen, dat we hebben ondertekend.

2

Is China uitgesloten op basis van schending van mensenrechten? Bij de uitsluitingsgronden voor landen ligt de nadruk op door de VN en/of de EU ingestelde wapenembargo’s en/of sancties. Tegen China zijn geen sancties uitgevaardigd. Daarom worden Chinese staatsobligaties op dit moment niet uitgesloten. Wel is het zo dat in specifieke Chinese bedrijven niet wordt belegd als blijkt dat deze de United Nations Global Compact Principles overtreden. Daarnaast is de betrokkenheid bij de productie en verkoop van tabak een reden om niet in een Chinees bedrijf te beleggen. China behoort tot de Emerging Market landen (Opkomende Landen). Wij beleggen in een beleggingsfonds dat aandelen koop van bedrijven die genoteerd zijn in Opkomende Landen, waaronder dus ook China. Dit fonds heeft als beleggingsrichtlijn dat wordt afgezien van de belegging in bedrijven die het niet zo nauw nemen met ESG-factoren. Op grond van dat criterium worden veel Chinese bedrijven van belegging uitgesloten.

3

Hoe groot is het risico als alleen in duurzame fondsen wordt belegd? Voor ons staat voorop dat we willen zorgen voor een goed pensioen. Het streven is om dat zo veel mogelijk via duurzame fondsen te doen; we willen met onze beleggingen maatschappelijke impact hebben. De verwachting is dat we de komende jaren steeds meer in duurzame fondsen zullen beleggen.

4

Hoe weet Pensioenfonds TNO of bedrijven waarin wordt belegd zich ‘netjes’ (maatschappelijk verantwoord) gedragen? Alle liquide beleggingsportefeuilles worden gescreend. Dit hebben we uitbesteed aan een organisatie die Sustainalytics heet. Wij ontvangen op kwartaalbasis een lijst van bedrijven die zich niet houden aan maatschappelijke normen en waarden. Dit zijn ondernemingen die zich dus niet ‘netjes’ gedragen. Als de aandelen of obligaties op naam van het fonds staan, worden deze ondernemingen uitgesloten. Zo hebben wij dus zicht op de controversiële ondernemingen.

5

Welke instantie controleert of Pensioenfonds TNO verantwoord en maatschappelijk belegt? Een onafhankelijke organisatie (VBDO) evalueert jaarlijks het Maatschappelijk Verantwoord Beleggingsbeleid van de grootste pensioenfondsen. De 50 grootste Nederlandse pensioenfondsen die meedoen aan de benchmark, zijn samen verantwoordelijk voor 92% van het totaal belegd vermogen van alle Nederlandse pensioenfondsen. Ook Pensioenfonds TNO doet jaarlijks aan deze benchmark mee. In 2019 zijn we van de 35ᵉ naar de 26ᵉ positie geklommen en vorig jaar is de beoordeling iets aangepast waarna we zijn geëindigd op de 27ᵉ plek. Meer hierover lees je in dit nieuwsbericht op onze site.

6

Clustermunitie is uitgesloten, betekent dit dat er wel wordt geïnvesteerd in andere bommen en granaten? Nederlandse pensioenfondsen mogen, op grond van wet- en regelgeving, niet beleggen in clustermunitie. Daar houden wij ons uiteraard aan. De wetgever heeft een uitzondering gemaakt voor clustermunitiebedrijven in indexfondsen. Zij mogen voor maximaal 5% aanhouden in de ondernemingen die onder het verbod vallen. Wij participeren in een Europees aandelenfonds dat, naast clustermunitie, ook bedrijven uitsluit die betrokken zijn bij de productie van biologische wapens, nucleaire wapens en antipersoneelsmijnen

7

Wat doet Pensioenfonds TNO met beleggen in fossiele brandstoffen? Dat is niet alleen een milieurisico, maar ook een financieel risico. Het bestuur van het Pensioenfonds is zich bewust van de risico’s die een belegging in fossiele brandstoffen met zich meebrengt, zowel de conventionele als niet-conventionele fossiele brandstoffen. De afgelopen periode hebben we een klimaatplan opgesteld dat in de komende periode wordt uitgerold. In dat plan worden niet alleen de milieurisico’s aangehaald, maar ook de financiële risico’s. Overigens worden in sommige beleggingsfondsen bepaalde fossiele brandstoffen al uitgesloten. Via de site zullen we je op de hoogte houden over de ontwikkeling van het klimaatplan.

Kort nieuws