Hoe corona jouw pensioen raakt

Met drie praktische tips

Allereerst leven we heel erg mee met eenieder die door de coronacrisis wordt geraakt. Of het gaat om zorgen om gezondheid, familie of werk. Laten we hopen dat de komende tijd weer wat lichtpuntjes brengt. Maak je je zorgen over je pensioen vanwege de corona? We willen je graag geruststellen. Ons pensioenfonds staat er gelukkig redelijk goed voor. Al is het wel moeilijk om concreet aan te geven wat de financiële impact is op je pensioen op de langere termijn. Verder loopt alles organisatorisch alles achter de schermen goed door ondanks de thuiswerkaanpassingen, zowel bij ons als bij onze pensioenuitvoerder AZL. Ook dat is belangrijk. Zeker wat betreft de maandelijkse pensioenbetalingen.

Financieel

Aan het eind van 2020 stonden we er nog relatief goed voor, waardoor korten in 2021 niet nodig was. Pensioen dat is opgebouwd hoefde niet verlaagd te worden. Wel blijft de kans op korten door de coronacrisis hoger dan daarvoor. Wat verder de financiële gevolgen zijn van de coronacrisis, is nog moeilijk vast te stellen. Pas als we over een tijd kunnen terugkijken, is meer over te zeggen over de financiële impact. Wat we natuurlijk wel weten is wat de dekkingsgraad afgelopen tijd heeft gedaan. In maart vorig jaar, bij de eerste lockdown, is die allereerst flink gedaald.

Deze actuele dekkingsgraad laat zien of we aan onze toekomstige verplichtingen kunnen voldoen. Het crisisteam is meerdere malen bij elkaar gekomen om de ontwikkelingen te bespreken en te kijken of extra maatregelen nodig waren. Inmiddels is de dekkingsgraad weer wat opgekrabbeld, maar terug op het niveau van begin 2020 zijn we zeker nog niet al stijgt de actuele dekkingsgraad aan het begin van 2021 goed door. Wel is de indexatie - net als vorig jaar - 0%. In koopkracht gaat je pensioen er dus iets op achteruit. Wil je meer weten over de cijfers. Kijk dan bij Kort Nieuws.

Organisatorisch

We werken allemaal al circa een jaar zoveel mogelijk thuis en we vergaderen online. Ook zijn onze locatiebijeenkomsten omgezet naar een digitale variant, een webinar. Dat is goed bevallen. Als het nodig is, dan zullen we dat zeker weer herhalen. Verder lopen achter de schermen alle processen door. Dat geldt zowel ons als voor onze pensioenuitvoerder AZL. Uiteraard houden we dat kritisch in de gaten. Een voorbeeld hiervan zijn de pensioenbetalingen, die elke maand op de 23ᵉ worden overgemaakt. Wel adviseren we om zoveel mogelijk informatie digitaal naar AZL te sturen als dat van toepassing is. Ook de medewerkers van AZL werken zoveel mogelijk digitaal. Het is daarom van belang dat je mailadres goed geregistreerd staat bij je persoonlijke gegevens bij Mijn pensioen. Daarnaast is AZL gewoon telefonisch bereikbaar.

Dus zit je met een pensioenvraag? Bel ze gerust. Ze zijn bereikbaar op 088 – 1162 401 of mail naar pf-tno@azl.eu.

Het bestuursbureau kun je het best per mail bereiken: info@pftno.nl.

Wat kun je zelf (nog meer) doen?
  • Wil je je pensioen aanvullen, dan kan dat via de vrijwillige regeling van Pensioenfonds TNO: Extra Pensioen of Netto Pensioen. Natuurlijk kun je ook zelf voor een aanvulling zorgen.
  • Neem je deel aan die vrijwillige Extra of Netto Pensioenregeling of heb je TOP-kapitaal? Check dan bij NN IP of het risicoprofiel past bij je huidige situatie en stel het profiel bij als dat nodig is.
  • Kijk of je huis hypotheekvrij is als je met pensioen gaat. Dat scheelt vaak enorm in je maandelijkse vaste lasten. Heb je een huurwoning, kijk dan hoe je op een andere manier de vaste lasten kunt verlagen. Tot slot: volg het pensioenfonds via het nieuws op de site of via je mailbox, want eens in de paar maanden mailen we je een update van de meest recente nieuwsberichten. Ook geeft onze directeur Kostijn van Gerven regelmatig een persoonlijke update van hoe het Pensioenfonds ervoor staat.

Eerlijk beleggen