Het nieuwe stelsel en Pensioenfonds TNO

Wat betekent dat, waarom een nieuw stelsel, wat doet Pensioenfonds TNO en vooral ook: wat moet je weten? Je leest het hier.

Dit moet je weten

Het gaat nog even duren voordat we definitief overgaan naar het nieuwe pensioenstelsel. Dat zal uiterlijk 2027 zijn; we streven naar 2024 of 2025. Als er iets is waarbij je zelf actie moet ondernemen, dan laten we dat weten via de mail of een persoonlijke brief van ons of TNO (of andere werkgever die aangesloten is bij Pensioenfonds TNO). Dat is belangrijk om te weten. Verder zullen we je tot de start van het nieuwe stelsel op de hoogte houden met (korte) updates via de Life & Pension. Uitgebreide informatie kun je vinden op deze pagina: www.specials.pensioenfondstno.nl/nieuw-pensioenstelsel. Dat is het centrale punt waar we alles verzamelen. Omdat de pagina nu net nieuw is, zie je daar de informatie die je hier ook leest plus de vragen die gesteld zijn tijdens het webinar van 9 juni 2021.

Moet je actie ondernemen in verband met het nieuwe pensioenstelsel? Dan ontvang je van ons of je werkgever een e-mail of brief.

Dit kun je de komende jaren verwachten

Op 1 januari 2023 gaat de nieuwe wet in waarin de regels voor het nieuwe pensioenstelsel zijn vastgelegd. Dat was tot voor kort nog 1 januari 2022, maar dat is recent uitgesteld naar 2023. Zodra die nieuwe wet er is, kunnen wij als fonds die nieuwe regels gaan toepassen en onze nieuwe pensioenregeling vormgeven. Op dat moment kunnen we concreet kijken hoe het pensioenakkoord in de praktijk voor ons uitpakt. Als dan ook onze nieuwe pensioenregeling er is, maken we voor iedereen een berekening op maat. Al deze stappen nemen naar verwachting een aantal jaar in beslag. De daadwerkelijke ingang van de nieuwe pensioenregeling is uiterlijk 1 januari 2027. Ons streven is 2024 of 2025. De komende jaren ga je hier dus nog veel over horen. We hebben hiervoor een speciale pagina over de nieuwe pensioenregeling waar we de komende tijd alle informatie voor jou verzamelen.

Wat doet Pensioenfonds TNO?

Achter de schermen zijn we alvast begonnen met de voorbereidingen, zodat we daadwerkelijk in 2024 of 2025 over kunnen naar het nieuwe stelsel. We hebben een route voor implementatie en een projectplan. Daarbij wordt vooral ook gekeken naar een goede overgangsregeling, zodat iedereen evenredig voordeel geniet van de nieuwe mogelijkheden. Het bestuur van Pensioenfonds TNO bereidt alles voor en heeft overleg met alle sociale partners. Uiteindelijk is het aan de Raad van Bestuur en de Ondernemingsraad van TNO om een beslissing te nemen en te kiezen uit een van de twee regelingen van het nieuwe stelsel. De sociale partners maken dus de keuze. Pensioen is immers een onderdeel van je arbeidsvoorwaarden. Uiteraard zijn de hoofdlijnen wel al bekend.

Let wel: we zitten nog aan het begin van het traject. Eerst moet de wet nog worden vastgesteld op 1 januari 2023, zodra die duidelijkheid er is kan een keuze gemaakt worden om de regeling voor Pensioenfonds TNO daarna ook verder in te vullen.

Uiteindelijk is het aan de sociale partners van TNO om een beslissing te nemen over de nieuwe pensioenregeling. Pensioen is immers een onderdeel van je arbeidsvoorwaarden.

Hoofdlijnen nieuwe stelsel: de twee regelingen

Kiezen de sociale partners voor de individuele regeling? Een belangrijk kenmerk van deze regeling is dat je persoonlijk vermogen opbouwt. Daarbij kun je (beperkte) individuele keuzes maken, bijvoorbeeld je beleggingsprofiel. In de uitkeringsfase worden de risico’s echter collectief gedeeld. In de collectieve regeling gaat het anders. Als daarvoor wordt gekozen, dan krijg je een aandeel in het collectief vermogen. De risico’s tijdens de opbouwfase worden daarbij ook collectief gedeeld. Voor welke regeling ook wordt gekozen: elk jaar berekent het Pensioenfonds in het nieuwe stelsel wat jouw persoonlijke opbouw is c.q. wat jouw deel van de pensioenpot is. En op basis daarvan maken we een inschatting van je pensioen straks. De uitkomst van die berekening zal ieder jaar anders zijn. Pensioenen gaan dus schommelen. Er komen uiteraard wel regels waardoor de pensioenen van ouderen beschermd worden tegen renteveranderingen, zodat die zo min mogelijk schommelen. Jongeren lopen dus meer beleggingsrisico dan ouderen.

In dit filmpje van de overheid wordt het nieuwe stelsel ook kort uitgelegd.

In dit filmpje van de overheid wordt het waarom van het nieuwe stelsel uitgelegd.

Waarom een nieuw stelsel?

Het huidige stelsel is kwetsbaar. We worden steeds ouder en de beleggingsopbrengsten zijn onzeker. Daarnaast is er de veranderende arbeidsmarkt. Jongeren betalen nu over algemeen nog te veel voor het pensioen dat ze later ontvangen en ouderen te weinig. Dat is geen probleem als je je hele leven bij 1 pensioenfonds pensioen opbouwt. Het is wel een probleem als werknemers op latere leeftijd voor zichzelf beginnen en weggaan bij een pensioenfonds. Zij krijgen dan later minder pensioen dan waarvoor zij met hun werkgever betaald hebben. Dit laatste aspect speelt bij Pensioenfonds TNO minder omdat voor werknemers van TNO een premievrije voet geldt. In 2021 is dat net als in voorgaande jaren € 28.572. Over dat deel van je salaris hoef je géén werknemerspremie te betalen. Overall kun je eigenlijk vooral merken dat het huidige stelsel met de huidige regelgeving slecht werkt bij lage rente. De nieuwe regels zorgen ervoor dat pensioen eerder omhooggaat als het economisch goed gaat. Het gaat ook eerder omlaag als het economisch slechter gaat. Je pensioen beweegt dus mee met de economie. Ook wordt in het nieuwe stelsel pensioen eerlijker: jong en oud krijgen het pensioen waarvoor ze (samen met hun werkgever) betalen.

Algemene informatie over het nieuwe stelsel van de overheid