1
Het nieuwe pensioenstelsel
Op 1 juli 2023 is de nieuwe wet ingegaan waarin de regels voor het nieuwe stelsel zijn vastgelegd. Al ver daarvoor zijn de voorbereidingen begonnen. Zo hebben we in 2022 de sociale partners kunnen adviseren welke van de 2 contractvormen het meest passend is voor TNO. Verder is al gekeken naar compensatiemogelijkheden en consequenties voor het beleggingsbeleid.
Samen met de pensioencommissies van de OR van TNO, het Verantwoordingsorgaan en de vereniging van gepensioneerden, eTNOs, zijn we dus al volop bezig met het nieuwe stelsel. En ons doel? Op 1 januari 2026 overstappen naar de nieuwe pensioenregeling. We houden je op de hoogte. Bekijk de videoboodschap en zet 11 oktober 2023 alvast in je agenda, want dan is er weer een webinar waarin we je bijpraten over alle ontwikkelingen rondom de nieuwe pensioenregeling.
2
Beleggingsportefeuille
De driehoek ‘rendement-risico-kosten’ was al goed in kaart gebracht. In 2022 hebben we ons gericht op de beleggingen en we hebben kritisch gekeken naar de samenstelling van de beleggingsportefeuille. We hebben gekeken of alles goed in balans is. De uitkomst is dat de ambities van Pensioenfonds TNO aansluiten op het beleggingsbeleid van het fonds. Wil je weten hoe we beleggen? Neem een kijkje in onze beleggingsportefeuille.
3
Duurzaamheid
Dit jaar stond duurzaamheid ook weer extra hoog op de agenda bij het Pensioenfonds. Naast het updaten van ons ESG-beleid waren vanuit Europese regelgeving extra acties nodig. Ook wilden we het klimaatbeleid verder uitwerken. Dat is gelukt. Een van de dingen die je daarvan merkt is dat we afgelopen jaar naast uitsluitingen van landen en bedrijven er juist ervoor kiezen om expliciet bij te dragen aan maatschappelijke thema’s die het bestuur en deelnemers belangrijk vinden. En wist je dat het jaarverslag een speciale paragraaf heeft over duurzaamheid?
Jouw mening is belangrijk
“Dat het Pensioenfonds stopt met beleggingen in steenkool is een mooi begin, maar ik hoop dat de ambitie verhoogd wordt naar 100% toekomstbestendig en fossielvrij.”
Camilla van Wirdum, Life & Pension, maart 2022, ‘Van fossiel naar groen: hoe zou jij dat doen?’
Regelmatig vragen we je om aan te geven wat je van Pensioenfonds TNO vindt. We vinden het belangrijk om te weten hoe je onze service ervaart. Ook is het voor ons belangrijk om te weten hoeveel risico jij wilt lopen met je pensioen. Een ander thema in een van de onderzoeken afgelopen jaar was wat je vindt van de duurzaamheidsaspecten van ons beleggingsbeleid. Al die onderzoeken doen we, omdat we een stichting zijn en ons inzetten voor jouw pensioen. Jouw mening is dus belangrijk. Dat is de kracht en het voordeel van een ondernemingspensioenfonds. We brengen jouw pensioen dichterbij en kunnen – waar mogelijk – zoveel mogelijk rekening houden met jouw wensen. Dus laat je stem horen.
Recente onderzoeken:
- Risicobereidheidsonderzoek: hoeveel risico wil jij lopen met je pensioen?
- Duurzaamheidsonderzoek: draagvlak voor verantwoord beleggingsbeleid is hoog.
- En vrij recent: klanttevredenheidsonderzoek: wat gaat goed en wat kan beter?
Waar we in 2022 mee te maken hadden was de hoge inflatie en stijgende rente. In 2021 kwam dat door het opstarten van de wereldhandel na de lockdowns. In 2022 liep die inflatie verder op door de oorlog in Oekraïne. Gasprijzen en voedselprijzen stegen wat weer invloed had op de gestegen inflatie.
Door de stijging van de rente is de dekkingsgraad ook gestegen. Dat is dan weer gunstig. Door de hoge rente hoeven we minder geld in kas te hebben om aan onze pensioenverplichtingen te kunnen voldoen. Uiteindelijk resulteerde dat in een hoge indexatie. Dus ondanks het negatieve rendement in 2022 van -19,1% en dus het grote verlies, was er vanaf 1 januari 2023 een hoge indexatie.
Je leest in de paragraaf Risicobeheer van het jaarverslag (vanaf pagina 48) meer over dit onderwerp. Daar wordt uitgebreid ingegaan op hoe we allerlei risico’s beheren die van invloed zijn op het Pensioenfonds en daarmee ook op jouw pensioenregeling.
Hoge inflatie en rente: groot contrast
Het onderzoek naar risicobereidheid is belangrijk omdat pensioen verandert. Ook met de komst van het nieuwe stelsel, want dan moeten keuzes gemaakt worden over de pensioenregeling. Bij het nemen van beslissingen willen we de mening van alle betrokkenen meenemen. Op die manier zorgen we samen voor een nieuwe pensioenregeling die aansluit op wat jullie belangrijk vinden.
Life & Pension, juli 2022, ‘Hoe kijk jij naar je pensioen?’
Korte vooruitblik
Natuurlijk blikken we ook vooruit: welke ontwikkelingen spelen de komende tijd een belangrijke rol?
Hulp bij pensioenkeuzes
Financieel inzicht en begrijpen hoe je pensioenregeling werkt, zijn belangrijk. Zeker bij de nieuwe pensioenregeling; het is straks zelfs wettelijk verplicht dat we je daarbij helpen en alles goed uitleggen. Als je pensioenkeuzes moet maken, is het belangrijk dat je begrijpt hoe het werkt. Hier ga je zeker nog veel van merken.
Stap voor stap naar je nieuwe pensioen
Weliswaar duurt het nog even – onze planning is 1 januari 2026 – maar stap voor stap gaan naar het nieuwe pensioenstelsel. Terwijl we achter de schermen alle voorbereidingen doen, zullen we je uiteraard op de hoogte houden en meenemen in de ontwikkelingen. Als je in actie kunt of moet komen, dan laten we het uiteraard weten. Noteer alvast het webinar van 11 oktober 2023 in je agenda.
Datakwaliteit en veiligheid Datakwaliteit en veiligheid blijven belangrijk en dat is natuurlijk niet vreemd. Met de verdergaande digitalisering en de overgang naar het nieuwe stelsel, moet alle data uiteraard op orde zijn. Veiligheid van de data speelt daarbij een grote rol. De bescherming van de privacy heeft de hoogste prioriteit van het bestuur. We werken hiervoor nauw samen met onze pensioenuitvoerder AZL. Er wordt gewerkt aan een nieuwe IT-platform waar ‘Mijn pensioen’ en de website straks ook deel van uitmaken. Een geïntegreerd systeem is natuurlijk wel zo fijn.
Om je in de toekomst nog beter te kunnen informeren over alle pensioenkeuzes wordt de digitale omgeving vernieuwd. Dat gaat in stappen. In de toekomst kun je de in de volledig vernieuwde omgeving je pensioen van A tot Z helemaal zelf regelen.
Life & Pension, maart 2022, ‘Handig om te weten: ‘Mijn pensioen’’
“Ik heb lang voordat ik stopte met werken ervoor gezorgd dat ik vrijdags vrij had. Ik ging dan musea bezoeken en met de boot weg. Het went dan om meer tijd zelf op een leuke manier in te vullen. Het voorkomt dat je ineens een heel ander leven hebt als je met pensioen gaat.”
Hans Hooghart, Life & Pension, maart 2022, ‘Is pensioen een hele lange vakantie’