Gepensioneerde oud-werknemers

Een bericht van eTNOs
Heel veel organisaties en bedrijven hebben een vereniging van oud, veelal gepensioneerde, werknemers. Shell, Douwe Egberts (JDE), Nationale Nederlanden, KLM, om er maar een paar te noemen. Ook TNO past in dat rijtje.
eTNOs, de vereniging van en voor ex-TNO’ers In april 1979 werd de Vereniging eTNOs opgericht. In eerste instantie om sociale activiteiten voor gepensioneerden te organiseren, omdat werd gevreesd voor vereenzaming. In de jaren die volgden groeide de vereniging en zijn er inmiddels ruim 1.500 ex-TNO’ers lid. Ging het in het begin voornamelijk om sociale activiteiten, tegenwoordig richt de vereniging zich, naast op het elkaar ontmoeten, ook op het vertegenwoordigen en het informeren van de leden.
De drie pijlers van eTNOs
Bij ontmoeten staat het weerzien met oud-collega’s centraal. Er worden excursies, vaartochten en bijeenkomsten georganiseerd. Bijvoorbeeld ter gelegenheid van Kerst en Nieuwjaar. Dit soort bijeenkomsten zijn erg populair. Het zijn immers unieke momenten om oud-collega’s weer eens te spreken en herinneringen op te halen.
Bij vertegenwoordigen gaat het bijvoorbeeld om het behartigen van de belangen van de leden bij Pensioenfonds TNO en bij de zorgverzekeraar. Van groot belang is daarbij dat eTNOs is aangesloten bij de Koepel Gepensioneerden. Deze koepel behartigt de belangen van ruim 3 miljoen pensioengerechtigden.
Het informeren, ten slotte, betreft voorlichtingsbijeenkomsten over allerlei voor de gepensioneerden van belang zijnde onderwerpen. Denk aan kwesties rond erfbelasting of het levenstestament. Eens per drie maanden verschijnt het blad eTNOs berichten, dat aan alle leden wordt gezonden. Het blad bevat een mix van inhoudelijke artikelen en human interest. Veelvuldig komen oud-collega’s aan het woord, maar ook gaat het in op recent TNO onderzoek. Het blijkt dat veel leden immers ook geïnteresseerd blijven in hoe het met TNO vandaag de dag gaat.
Een vereniging eTNOs is een vereniging die is georganiseerd in drie regio’s. Elke regio heeft een eigen bestuur en kent vier werkgroepen, te weten Pensioen, Zorg en Welzijn, Communicatie en Geschiedenis. Vooral die laatste werkgroep speelt een belangrijke rol in het beheren en behouden van de historie van TNO door de jaren heen.
Als vereniging organiseert eTNOs elk jaar een Algemene Ledenvergadering op een aansprekende locatie (Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem, Museumpark Archeon in Alphen aan den Rijn, Nationaal Militair Museum in Soesterberg). Tijdens deze vergadering legt het Hoofdbestuur verantwoording af over het gevoerde beleid. Na de lunch volgt dan een rondleiding of een aan de locatie gerelateerde activiteit.
Contact houden met oud-collega’s Door eTNOs betekent pensionering dus niet het einde van de contacten met oudTNO-collega’s. Vele oud-TNO’ers hebben dat inmiddels gemerkt.
Interesse in het lidmaatschap: www.etnos.nl/welkom


Financiële hulp

Een bericht van SPF
TNO'ers voor TNO'ers: ook met de feestdagen en het nieuwe jaar in zicht, helpt het Sociaal Personeelsfonds TNO je financieel weer op weg!
Een steuntje in de rug Het Sociaal Personeelsfonds TNO (SPF) zet zich het hele jaar door in voor TNO’ers en gepensioneerde TNO’ers. Ook nu met de feestdagen en het nieuwe jaar in zicht. Het SPF zet zich in voor (oud-)collega’s die een financieel steuntje in de rug nodig hebben.
Informeer naar de mogelijkheden Maak je je er druk om of je wel een cadeau kunt kopen voor je naasten met Sinterklaas of Kerst of wil je gewoon meer overzicht in je financiën krijgen en zo met een goed gevoel het nieuwe jaar ingaan? Het SPF kan in beide gevallen helpen, maar mogelijk ook met andere gevallen die in jouw situatie spelen. Benader ons via spf@tno.nl en vertel ons wat meer over jouw situatie. We verkennen graag samen de mogelijkheden!
SPF staat voor je klaar Je kunt via ons bijvoorbeeld een keer gratis een gesprek krijgen met een financieel coach, gewoon om je zorgen te bespreken of om je geldzaken net wat meer geordend te krijgen. Ook kunnen we je mogelijk financieel ondersteunen, of het nou gaat om dat cadeau voor de feestdagen of die vakantie die je al heel lang graag wilt, maar op dit moment gewoon niet kunt boeken. Wij staan voor je klaar. Op naar een mooi en financieel stabiel 2025.
Meer weten? Mail de secretaris van het SPF: spf@tno.nl.
Lees meer over de mogelijkheden en het lidmaatschap van SPF op de site van het Pensioenfonds bij Documenten of bekijk de nieuwsmailing.



Wat doet het Verantwoordingsorgaan?

Een bericht van het VO
Het Verantwoordingsorgaan (VO) is een van de organen binnen Pensioenfonds TNO, naast het bestuur, de directie en de Raad van Toezicht. Het VO bestaat uit negen leden, drie leden namens de werkgever, drie namens de werknemers en drie namens de gepensioneerden. Het bestuur van het Pensioenfonds legt verantwoording af over het beleid, de gerealiseerde uitkomsten van dit beleid en beleidskeuzes voor de toekomst aan het Verantwoordingsorgaan (VO).
Oordeel over het handelen van het bestuur De rol van het VO is vastgelegd in de Pensioenwet: het VO geeft een oordeel over het handelen van het bestuur aan de hand van het bestuursverslag, de jaarrekening en andere informatie. De uitkomsten worden beschreven in het verslag van het VO dat integraal onderdeel is van het jaarverslag van het Pensioenfonds. Daarbij is het een taak van het VO om te beoordelen of bij (voorgenomen) besluiten van het bestuur evenwichtige belangenafweging heeft plaatsgevonden. Dat wil zeggen of rekening is gehouden met het belang van alle belanghebbenden.
Adviesrecht Daarnaast heeft het VO op een aantal onderwerpen adviesrecht (bijvoorbeeld beloningsbeleid, premie, klachtenprocedure en dergelijke), en in het kader van de Wet Toekomst Pensioenen (WTP) op een aantal punten zelfs een verzwaard adviesrecht. Op dit moment is het VO een advies gevraagd over het communicatieplan in het kader van de transitie naar een nieuwe pensioenregeling. Daarin wordt beschreven op welke manier het Fonds de wijzigingen die het gevolg zijn van het nieuwe pensioenstelsel aan alle deelnemers wil communiceren. Welke informatie wordt gecommuniceerd is voor een groot deel vastgelegd in de nieuwe Pensioenwet. Het gaat daarbij voor een belangrijk deel om persoonlijke informatie: wat betekent de overgang voor mijn uitkering of verwachte pensioen op de korte en op de lange termijn. Het Verantwoordingorgaan zal op een korte termijn een advies aan het bestuur van het Pensioenfonds uitbrengen over het voorgelegde plan.
De commissies van het VO Evenals het bestuur van het Pensioenfonds werkt het VO met een aantal commissies. Dit zijn dezelfde commissies als bij het bestuur, te weten: Commissie Pensioenbeheer (CPB), de Beleggingsadviescommissie (BAC), het Audit, Risk & Compliance Committee (ARC), en de Commissie ESG-Beleid (CEB). De bestuurscommissies adviseren het bestuur van het Pensioenfonds over de te nemen beleidsbeslissingen.
Gesprekken over de voortgang Om de leden van de VO-commissies bij te praten over de onderwerpen die in de commissies van het bestuur spelen, hebben de afgelopen maanden gesprekken plaatsgevonden tussen de leden van de VO-commissies en de voorzitters van de bestuurscommissies. Dat zijn nuttige gesprekken, waarmee het VO een indruk heeft gekregen van de activiteiten van de commissies en van de dilemma’s die spelen bij de besluitvorming. Het uitgangspunt bij de gesprekken is steeds geweest de voortgang van de activiteiten van de commissies zoals beschreven in het jaarplan van het bestuur en de directie. Het VO ontvangt de rapportage over de voortgang van het jaarplan elke kwartaal ter informatie. Veel van de huidige activiteiten hebben betrekking op de transitie naar het nieuwe pensioenstelsel, maar uiteraard vergen ook de pensioenopbouw en de pensioenuitkeringen in het huidige stelsel de nodige aandacht. ‘Tijdens de verbouwing blijft de winkel open’, om maar eens een cliché te gebruiken. De gesprekken zijn dusdanig nuttig dat het Verantwoordingsorgaan deze gesprekken met de voorzitters van de bestuurscommissies regelmatig wil voeren, bijvoorbeeld twee keer per jaar.
Intensieve uitwisseling van gedachten Naast deze gesprekken is er regelmatig, maandelijks, overleg tussen de voorzitter van het bestuur, de directie en het Dagelijks Bestuur van het VO. Op deze manier is er een intensieve uitwisseling van gedachten en aandachtspunten die in de interne overleggen van het VO en de formele overleggen tussen bestuur en VO (ten minste twee keer per jaar) nader aan de orde komen. Uitwisseling van gedachten betekent overigens niet dat je het altijd op alle aspecten met elkaar eens bent. Elk fondsorgaan heeft een eigen rol.

Overleden pensioengerechtigden
De lijst van overledenen is langer, omdat het gaat om de overleden vanaf eind februari. In juli stond in de speciale editie van de Life & Pension over het jaarverslag namelijk geen overzicht van de overleden pensioengerechtigden.
Heb je behoefte aan Rouwinformatie? Het overlijden van een dierbare is ingrijpend. Als je te maken hebt met het verlies van een dierbare kan rouwsteun uitkomst bieden. Tot voor kort had Pensioenfonds TNO daarvoor een samenwerking met Rouwsteun. Zij boden een luisterend oor. Helaas stopt deze service; er is nog wel Rouwinformatie.