Je nieuwe pensioen: een tussentijdse update

Wat is voor nu belangrijk om te weten? We geven je een korte update met uitleg wat we hebben gedaan en hoe je mee kunt kijken met de ontwikkelingen.

Alle afspraken vastgelegd in Transitieplan

Werkgever TNO en werknemers hebben afspraken gemaakt over nieuwe regels voor pensioen. Deze regels zijn vastgelegd in het Transitieplan. Dat transitieplan geldt voor TNO en in principe ook voor de overige aangesloten ondernemingen bij Pensioenfonds TNO. Op 3 februari 2025 heeft de Raad van Bestuur van TNO dit Transitieplan voor Pensioenfonds TNO definitief vastgesteld. Dit is een belangrijke mijlpaal op weg naar de nieuwe pensioenregeling.

Meekijken? Dat kan.

Het plan kun je uiteraard inzien. Je vindt het Transitieplan ook op de site bij ‘Documenten’. Je leest in het plan bijvoorbeeld meer over:

  • Wanneer de nieuwe pensioenregeling ingaat
  • Hoe de nieuwe regels er ongeveer uitzien
  • Het omzetten van de opgebouwde pensioenen naar de nieuwe regels
  • Een zo eerlijk mogelijke overgang van de oude naar de nieuwe regels

Hoorrecht van eTNOs

Bij Overig nieuws lees je dat de vereniging van gepensioneerde TNO-medewerkers, eTNOs, zich zorgen maakt over de in haar ogen onevenredige nadelen voor de pensioengerechtigden en dat ze suggesties heeft gedaan voor wijzigingen. In de bijlage van het Transitieplan staan de bevindingen van het Hoorrecht van eTNOs. Aansluitend staat daar de reactie van de sociale partners op de bevindingen vanuit het Hoorrecht.

Ga naar Overig nieuws
Bekijk het plan

Uitleg in webinar

Wil je wat meer weten en vind je een extra toelichting fijn, dat kunnen we ons heel goed voorstellen. Bekijk dan zeker het webinar van 4 februari 2025 terug. Daarin hebben Suzanne van Kooten (directeur), Hans Veltman (adjunct directeur) en Nancy Westerlaken (voorzitter bestuur) van Pensioenfonds TNO de afgelopen ontwikkelingen uitgelegd en er is een vooruitblik gegeven. Binnenkort vind je in de Special over de nieuwe pensioenregeling op de webinarpagina de antwoorden op de veelgestelde vragen van het webinar.

Bekijk het webinar
Special Nieuwe Stelsel

De volgende stap

We gaan nu verder met het Implementatieplan. Dat heeft wel overlap met het Transitieplan, want berekeningen die zijn gemaakt voor het Transitieplan zijn nu ook nodig voor het Implementatieplan. De verwachting is dat we halverwege dit jaar dat afronden. Vanaf dat moment gaat De Nederlandsche Bank de stukken van Pensioenfonds TNO beoordelen.

Daarvoor wordt het voorgenomen besluit over het invaren van de nieuwe pensioenregeling ook nog voorgelegd aan het Verantwoordingsorgaan, die er in de loop van april advies over uitbrengt.

Stap voor stap wordt de pensioenregeling dus concreter en dat moet ook want 1 juli 2026 willen we over naar die nieuwe regeling.

Heel praktisch: wat merk je nu?

Dat er een nieuwe pensioenregeling komt kun je ook merken aan de huidige pensioenregeling. We hebben die punten hier kort op een rij gezet:

  • De aanvullende pensioenregelingen stoppen. Nieuwe deelname is niet meer mogelijk. Op korte termijn komt er iets nieuws, maar niet gelijk vanaf het begin van de nieuwe pensioenregeling. Heb je afgelopen jaren kapitaal gespaard in de TOP-regeling? Bekijk dan wat je daarmee kunt doen.
  • Pensioenberekeningen kunnen nog gedaan worden. Als je met pensioen wilt voor 1 juli 2026 kun je op basis van jouw gegevens met de pensioenplanner en tijdens een pensioengesprek bekijken hoeveel pensioen je hebt opgebouwd.

Pensioenplanner
Pensioengesprek

We houden je op de hoogte. Is er iets belangrijks te melden, dan krijg je van ons een mailing. Ook komt er voor de zomer weer een nieuwe videoboodschap. En je kunt het nieuws op de site natuurlijk ook altijd bekijken. Of ga naar de Special met alle informatie over de nieuwe pensioenregeling.

Bekijk het nieuws
Special Nieuwe Stelsel

Wat merk je straks: de verschillen

Vanwege de Wet toekomst pensioenen wordt je pensioen straks anders vormgegeven. We kunnen ons voorstellen dat je graag een overzicht wilt van wat de verschillen zijn met de huidige pensioenregeling.

Hieronder hebben we de belangrijkste verschillen voor je op een rij gezet:

  • Pensioenpremie wordt niet meer berekend op basis van de loonsom maar op basis van de pensioengrondslag. Op die manier wordt rekening gehouden met de AOW-uitkering.
  • Opgebouwd pensioenkapitaal beweegt mee met de economische ontwikkelingen. Je opgebouwde pensioen kan sneller stijgen en dalen.
  • TOP-regeling bestaat niet meer in de nieuwe regeling. Als je nog opgebouwd TOP-kapitaal hebt, dan wordt dat omgezet naar je individueel pensioenkapitaal.
  • De Extra Pensioenregeling bestaat niet meer in de nieuwe regeling. Als je opgebouwd Extra pensioenkapitaal hebt, dan wordt dat omgezet naar jouw individuele pensioenkapitaal.
  • Op z’n vroegst per 1 januari 2028 komt er een nieuwe bijspaarmogelijkheid om op vrijwillige basis je pensioen aan te vullen.
  • De Netto Pensioenregeling bestaat niet meer in de nieuwe regeling. Opgebouwd Netto pensioenkapitaal omzetten naar individueel pensioenkapitaal is niet mogelijk: er wordt een alternatieve oplossing uitgewerkt.
  • Aanvulling op arbeidsongeschiktheidspensioen in geval van een pensioengevend inkomen boven de maximum dagloon grens, kan niet meer binnen de nieuwe pensioenregeling: er wordt een alternatieve oplossing uitgewerkt.
  • Nabestaandenpensioen wordt een regeling op risicobasis (verzekering). Opgebouwde aanspraken voor nabestaandenpensioen blijven bestaan.
  • In geval van een overlijden van een werknemer voor pensionering bedraagt het partnerpensioen 35% van het pensioengevend inkomen eventueel aangevuld met de opgebouwde aanspraken op partnerpensioen tot 1 juli 2026. De 10% extra partnerpensioen voor werknemers die nog in dienst waren komt te vervallen.
  • In geval van overlijden van een werknemer gaat het wezenpensioen omhoog van 16% van het te bereiken ouderdomspensioen op de AOW-datum naar 20% van het pensioengevend inkomen, maar wordt niet verdubbeld als een kind beide ouders niet meer heeft.
  • Maximale leeftijd voor de uitkering van wezenpensioen wordt verhoogd van 21 naar 25 jaar.

Bekijk meer algemene informatie

www.pensioenduidelijkheid.nl