Pensioenjaar: 2017
Was het een goed of slecht jaar voor je pensioen?
Het ‘pensioenklimaat’ van afgelopen jaar was best oké, al konden we je pensioen maar beperkt indexeren. 2017 was tevens het jaar waarin we een paar wijzigingen hebben voorbereid. Dit heeft onder meer te maken met de nieuwe overheidsregels. Dat moment hebben we benut. Verder hebben we in 2017 weer een kijkje achter de schermen van het pensioenfonds gegeven. Tot slot maken we de balans van 2017 op en kijken we naar de toekomst. Hieronder lees je meer daarover.
Pensioenklimaat
Ons doel is voldoende rendement halen op het opgebouwde vermogen, zodat we de huidige en toekomstige pensioenen kunnen betalen. Bij de boordeling van 2017 horen dus cijfers. Zo hebben we in 2017 een rendement gehaald van 3,8%. De dekkingsgraad is zelfs gestegen van 106% naar 114%. Bij 100% hebben we net genoeg geld om alle pensioenen te kunnen betalen. Om te kunnen indexeren moet de dekkingsgraad dusdanig hoog zijn, dat het verantwoord is. We hebben daarom niet meer dan de wettelijk toegestane indexatie mogen geven over de opgebouwde pensioenen en ingegane pensioenuitkeringen (excl. TOP) van 0,42%.

Groeischema
In 2017 is met alle belanghebbenden een aantal wijzigingen in de pensioenregeling zorgvuldig voorbereid. Naast de mogelijkheid van doorbeleggen (voor TOP’ers extra interessant) is vanaf 2018 de wettelijke rekenleeftijd voor pensioenen naar 68 jaar gegaan (officieel ‘fiscale pensioenrichtleeftijd’). Voorheen was dat 65 jaar en sinds 2015 was dat 67 jaar. Gevolg is dat je meerdere ‘groeischema’s’ ofwel pensioenpotten op je Uniform Pensioenoverzicht zag. Dat hebben we met ingang van 2018 samengevoegd tot één pensioenpot. Bovendien kan door de verhoogde pensioenleeftijd de pensioenpremie ook wat omlaag. Wat betreft de kosten was 2017 vergelijkbaar met 2016.
Kijkje in de kas
Om je te informeren over veranderingen en hoe je pensioen groeit, geven we je op verschillende manieren een kijkje in de ‘kas’. Bijvoorbeeld met het Life & Pension magazine, mailings, ‘Mijn pensioen’ en je UPO.
Daarnaast waren er in 2017 informatiebijeenkomsten op locatie. Dat bleek weer een succes te zijn. Het was de gelegenheid om interactieve peilingen te doen en om vragen te stellen, bijvoorbeeld over risicobereidheid en duurzame beleggingen. Ook diverse andere manieren van monitoren leverde waardevolle input op.
Toekomst
Je pensioen is ondergebracht in een stichting. Het beleid en de pensioenregeling zijn opgezet voor en door alle leden. Samen met vertegenwoordigers van werkgevers (TNO en aanverwante organisaties), werknemers en pensioengerechtigden bepalen we onze koers en zorgen we voor ons gezamenlijke pensioen. We richten ons niet op winst. We zetten ons in voor jouw pensioen en dat van al je andere (gepensioneerde) collega’s. Er zijn bovendien korte lijntjes met alle belanghebbenden. Je hebt daardoor meer invloed op je pensioen.