
Op afstand dichtbij
Drie onafhankelijke deskundigen van de Raad van Toezicht houden sinds 2018 toezicht op Pensioenfonds TNO. Ze kijken kritisch naar het beleid en het algemeen functioneren van ons fonds.
Hoe is het eigenlijk om als Raad van Toezicht op afstand betrokken te zijn, hoe typeren ze Pensioenfonds TNO en hoe zijn ze destijds gestart? De Life & Pension had hierover een boeiend gesprek met Theo Camps, voorzitter van de Raad van Toezicht van Pensioenfonds TNO.
De Raad van Toezicht van Pensioenfonds TNO bestaat uit:
- Theo Camps (Voorzitter)
- Mila Hoekstra
- Jac. Kragt
Lees meer over de structuur van het Pensioenfonds.
Wat waardeer je aan de samenwerking?
“We waren nieuw voor elkaar, maar het heeft wonderwel goed uitgepakt. Bij de start in 2018 hebben we als leden van de Raad van Toezicht van Pensioenfonds TNO met elkaar kennisgemaakt en gekeken hoe we als toezichthoudend team het zouden vormgeven. Al snel was er een goede samenwerking. Ieder van ons heeft specifieke aandachtsgebieden en expertise, zoals de governance, juridische kennis, bestuurlijke ervaring en beleggingskennis en -ervaring, en die combinatie geeft een goede totaalbenadering voor het toezicht. Ook zijn we alle drie goed aangesloten op de ontwikkelingen in de pensioenwereld,” vertelt Theo.
“Voordat we destijds startten hadden we onafhankelijk van elkaar geconcludeerd: Pensioenfonds TNO is een goed georganiseerd pensioenfonds en heeft een goed gerund bestuur en bestuursbureau. Dat laat onverlet dat er verbeterpunten zijn, maar in de basis is het goed.”
Hoe is de dynamiek met het Pensioenfonds?
“De omvang van het fonds van Pensioenfonds TNO is dusdanig dat je alle functies op een hele hoogwaardige manier moet uitvoeren. Je moet alle kennis in huis hebben en goede omgangsvormen hebben met elkaar, zowel formeel als informeel. En daar is Pensioenfonds TNO in geslaagd. Dat is niet vanzelfsprekend. Bovendien is dat in de transitie naar het nieuwe pensioenstelsel zo ingrijpend en alles overheersend, dat het extra belangrijk is dat je elkaar snel begrijpt en in goede dialoog kunt samenwerken. Het is erg fijn, dat dat lukt. Het bestuur heeft afgelopen tijd wel wisselingen doorgemaakt. Zo is het voorzitterschap gewijzigd, maar het is fijn om te merken dat de samenwerkingsstijl bewaard is gebleven.”
“Ik heb TNO leren kennen als een grote organisatie met een duidelijke mix van hard en zacht. Dat zie je weerspiegeld in hoe Pensioenfonds TNO bestuurd wordt.”
Theo kent meerdere pensioenfondsen. Zo is hij zelf ook bestuurder bij een pensioenfonds geweest. Hoe ziet hij ons? “Pensioenfonds TNO is een ondernemingspensioenfonds. Dat is heel anders dan een bedrijfstakpensioenfonds waar je te maken hebt met een politieke context en je meer in een publiek glazenhuis zit, zoals bij PMT, ABP en Pensioenfonds Zorg & Welzijn. Daar heb je te maken met de dynamiek van de werkgevers, werknemers en vakbewegingen. Een ondernemingspensioenfonds, zoals bij Pensioenfonds TNO, is voor en door de onderneming zelf georganiseerd. Er is een eigen community en een hoge mate van toewijding met mensen van de eigen organisatie. Er is veel aandacht voor het mensgerichte en tegelijkertijd is men scherp op kwantitatieve elementen. Dat is voor mij typisch Pensioenfonds TNO.”
Het oordeel over 2023
Het oordeel van de Raad van Toezicht is een belangrijke paragraaf van het jaarverslag. Dus wil je weten hoe de Raad van Toezicht Pensioenfonds TNO in 2023 heeft beoordeeld? Je leest het in het jaarverslag.
Hoe is het om op afstand betrokken te zijn?
“We proberen als Raad van Toezicht met voldoende afstand te opereren en tegelijkertijd ook verbonden te zijn met de TNO community. We hebben 1x per jaar overleg met het bestuur. Daarnaast hebben we regelmatig overleg met het Verantwoordingsorgaan en ook de verschillende sleutelfunctiehouders van het bestuur. Kenmerkend is dus de voortdurende afstand-nabijheid dynamiek. Je houdt toezicht, maar je wilt ook weten hoe het gaat en wat er speelt om onze rol goed in te kunnen vullen. We zitten dus in de buitenste ring van de community. Te veel onderdeel zijn van de TNO-gemeenschap is ook niet goed om de toezichthoudende rol in te kunnen vullen. Rolzuiverheid is erg belangrijk. Je moet daar samen ook goed over praten anders kom je in een verkeerde rol.”
“Als Raad van Toezicht kun je niet zonder inhoudelijke kennis en achtergrond. Zowel Mila, Jac als ik hebben ervaring in de pensioensector. Al die kennis is nodig om onze taak goed in te vullen, maar je moet ook rolzuiver blijven. Je moet dus niet ‘verzuipen’ in de content en je bezighouden met inhoudelijke thema’s. Je moet heel veel weten van de inhoud, maar je moet je verre houden van de inhoud. Dat geldt voor iedere toezichthoudende rol, anders loop je het bestuur voor de voeten.”
Wat betekent deze rol voor jou?
“Ik ben zelf bestuurder geweest. Die ervaring kan ik nu inzetten in mijn toezichthoudende rol. Je begrijpt wat een bestuurder bezighoudt. Als lid van de Raad van Toezicht ben je formeel toezichthouder, dat staat in de wet, maar je bent ook adviseur en sparringpartner zonder dat je het bestuur voor de voeten gaat lopen. Als bestuurder weet je hoe dat werkt en dat spreekt me erg aan. Ik vind het mooi om de gelegenheid te krijgen om die toezichtsrol voor een pensioenfonds in te mogen vullen. En het is dan ook mooi als dat een beetje lukt en als je dat samen kunt doen.”
"Ik vind het mooi om de gelegenheid te krijgen om die toezichtsrol voor een pensioenfonds in te mogen vullen."