Van edelsmeden tot pensioen

Voor deze Life & Pension zijn we in gesprek met Mieke van Leeuwen uit Noordwijk. Mieke is Projectcontroller bij de Unit Healthy Living & Work van TNO en maakt in haar vrije tijd graag zelf sieraden. En als ze met pensioen is? Dan blijft ze dat zeker doen, maar haar werk is veel te leuk dus eerst werkt ze door tot het einde.

Al zeker 10 jaar maakt Mieke onder leiding van een edelsmid zelf sieraden. Voornamelijk van zilver, want goud is veel te duur. Om de week op dinsdagavond gaat ze naar haar ‘juf’, zo vertelt ze, om daar aan de slag te gaan. “Ik houd van het hele fijne werk en ben erg precies. Soms ben ik wel 15 tot 20 avonden met één item bezig. Thuis ga ik dan nog wel eens verder met zagen, polijsten of vijlen. Het solderen doe ik uiteraard niet thuis, want dat moet in een veilige ruimte gebeuren. De soldeerapparatuur is namelijk aangesloten op gasflessen.”

Waar ze het meest van geniet is duidelijk. “Ik geniet van het in elkaar zetten van een sieraad, het helemaal passend maken tot het laatste stukje. Zo heb ik ook stenen leren zetten. Dat is echt een precisie klusje. De steen moet heel blijven en de ring moet je steeds blijven passen,” vertelt Mieke enthousiast en ondertussen laat ze een aantal van haar zelfgemaakte sieraden zien. “Mijn mede-cursisten maken weer hele andere dingen dan ik. Samen ben je dan op zo’n avond bezig. Je overlegt met elkaar. Je leert van elkaar en dat maakt het ook erg leuk.”

“Ik volg ook workshops om te werken met zilverklei. Dat komt uit Japan en is restmateriaal van telefoons en pc’s en wordt bewerkt tot klei.”

Wat brengt het jou?

“Het brengt mij ontspanning,” vertelt Mieke. “Ik werk de hele dag met cijfers en dit is zo anders. Het maken van sieraden is soms ook best lastig. Het begint met het uitzoeken wat je wilt maken. Ik kijk dan ook wel eens bij juweliers en dat inspireert me regelmatig voor iets nieuws. Je mag maken wat je wilt. Zo heb ik laatst een blad van een hortensia ingesmeerd met zilverklei. Als je het werkstuk vervolgens een paar minuten verhit dan verbrandt het groene blad en houd je een zilveren blad met nerven over.” En overeenkomsten met haar werk? Die zijn er zeker ook. “Dat zit vooral in het precieze. Je werkt met budgetten wat de onderzoekers te besteden hebben en daarvoor moet je alles in de gaten houden.”

En als je met pensioen bent?

“Ik blijf dan zeker sieraden maken. Daarnaast heb ik nog meer hobby’s. Ik kan bijvoorbeeld aardig overweg met de naaimachine. Als ik met pensioen ben zou ik graag vaker naar mijn vriendin gaan. Ze is kleermaker en woont helaas ver weg in Zuid-Limburg, maar dan zou ik haar vragen of ze mij meer kan leren. Ook ben ik sinds coronatijd samen met mijn man vrijwilliger bij de Stichting MEERGroen. We oogsten onder andere in een bos in Heemstede zaailingen om te voorkomen dat het bos te dicht wordt. Die zaailingen kuilen we in bij een hub in Hoofddorp, waar tijdens de uitdeeldagen mensen gratis een boom mogen ophalen. We doen dat oogsten onder begeleiding van een ecoloog met een leuke groep mensen die allemaal een andere achtergrond hebben. Ik mag vaak ook zagen, omdat ik dat fijne zaagwerk zo goed kan vanwege het edelsmeden. Takjes die in de weg zitten mag ik dan weghalen.”

“Ik ga absoluut niet eerder met pensioen. Ik vind het samenwerken met onderzoekers gewoon veel te leuk.”

Denk je wel eens na over je pensioen?

Daar is Mieke heel duidelijk over: “Eigenlijk nooit.” Dat geldt ook voor het nieuwe pensioenstelsel. “Ik maak me daar geen zorgen over. Net als mijn man, die is ook controller geweest. We weten gewoon dat het goed geregeld is.” Ook het nadenken over wat ze zou willen doen als ze stopt met werken, is niet echt aan de orde. “In oktober ben ik 64 geworden en ik wil gewoon blijven werken tot het einde. Ik vind mijn werk veel te leuk en wil absoluut niet eerder met pensioen. Ik werk al sinds 1981 bij TNO en het samenwerken met onderzoekers vind ik ontzettend leuk.

Elke dag opnieuw is het afwachten wat je die dag gaat doen. Natuurlijk is het duidelijk dat je bezig bent met de financiële kant van de projecten. Eén van mijn taken is het ondersteunen van de projectleiders zodat budgetten niet worden overschreden. Daarnaast overleggen projectleiders met mij wat te doen als het onderzoek tegen zit. Het inhoudelijke werk doen de onderzoekers natuurlijk. Maar de verhalen van de onderzoekers en de gedrevenheid en enthousiasme voor hun werk vind ik altijd bijzonder.”

Goed om te weten: wanneer in actie komen?

Voor iedereen die meer wil weten over de nieuwe pensioenregeling heeft Pensioenfonds TNO alle informatie bij elkaar gezet. Kies op de homepage van de site van Pensioenfonds TNO ‘Nieuwe stelsel’ en dan ga je daar direct naartoe. Heel handig dus als je wat meer wilt weten over de ontwikkelingen rondom de nieuwe pensioenregeling.

Verder staat op de site de pagina ‘Wanneer in actie komen’. Je vindt daar een overzicht van wijzigingen die je moet doorgeven. Ook staan er praktische pensioentips. Kies daarvoor welke situatie voor jou van toepassing is – ben je net in dienst, al een tijdje of ga je bijvoorbeeld bijna met pensioen – en lees wat voor jou van toepassing is.

Nieuwe Pensioenregeling
Wanneer in actie komen